Shinbu Gent is als Vlaamse JKA Shotokan karateclub aangesloten bij de Karate Vlaanderen, de karatebond die erkend is door Sport Vlaanderen.

Shinbu logo

De combinatie van de Japanse karakters shin en bu die onze clubnaam vormen is nieuw en uniek. SHIN betekent hart. BU betekent zowel sterk en dapper als martiaal (zoals in budo). Shinbu betekent dus letterlijk sterk en martiaal hart. Als we er de geschiedenis van de martiale wereld bijnemen, dan is shinbu (weliswaar met andere Japanse karakters) ook geen onbekende term. Hier verwijst Shinbu naar martiale, morele kracht en het evenwichtig samengaan van alle essentiële principes van de martiale beleving, of kortweg het summum van budo.

De ‘Enso’, de cirkel welke veel geschilderd wordt in de Japanse kalligrafie staat in het Zenboeddhisme symbool voor kracht, eenheid en elegantie. Zoals de schilders van de Enso, symboliseert de Enso voor ons, karateka’s, het streven naar eigen persoonlijke groei door middel van discipline, toewijding (blijven oefenen) en een evenwicht in de training zowel lichamelijk als geestelijk (zen). Karate is een manier om innerlijke rust te vinden en zichzelf te perfectioneren. Door te trainen leer je om te gaan met je eigen lichaam en geest. Niet het karate ontwikkelt zich, maar de beoefenaar, de karateka. Of zoals Gichin Funakoshi Shihan (grondlegger van de Shotokan karate) het stelde : “Niet de overwinning is het doel, maar de verbetering van het karakter van de beoefenaar.”

Scroll naar boven